Komprimering av avfall under bakken blir stadig mer aktuelt i borettslag, skoler, institusjoner og i bybildet. Teknikken og utviklingen går fremover og det er mange fordeler ved å benytte en komprimator. Vi oppsummerer fordelene og svarer på de vanligste spørsmålene for de som vurderer en slik løsning nedenfor.
FORDELER BÅDE FOR BRUKERE OG DET INTERKOMMUNALE SELSKAPET
Ved å installere en komprimator i for eksempel et borettslag oppnår man mange fordeler. En komprimator kan komprimere avfallet opp til 10 ganger. Det betyr at ti containere kan erstattes med én. Det gir muligheter til å spare mye plass som kan benyttes til f.eks. sykkelparkering, lekeplass eller grøntområde.
For innsamleren, som gjerne er et interkommunalt selskap, betyr komprimatorløsning færre tømminger og mindre kjøring. Dette bidrar til å redusere utslipp og ikke minst mindre trafikk i boligområdene.
Sidcon-komprimatoren som benyttes i fullt nedgravde containere er tilpasset de fleste avfallstypene. Alle containertyper installeres med nivåmålere som varsler når det er på tide å tømme. På denne måten ligger det store muligheter i å effektivisere innsamlingen for å spare utslipp, bomiljøet, samt ikke minst forlenge levetiden på containerne.
Komprimatorløsningen gir også mulighet til å øke kapasiteten på allerede eksisterende kildesorteringsstasjoner. Ved å erstatte en vanlig nedgravd container med en komprimator slipper man å utvide med flere containere dersom bruksvolum øker ved for eksempel utbygging eller endringer i antall fraksjoner som skal samles inn.
Komprimering er også en god løsning i gågater og andre plasser i byer hvor mange mennesker ferdes til fots. Ved å samle inn mer avfall med en lavere tømmefrekvens vil man unngå økt tungtrafikk i gatene.
Hva skal man tenke på hvis man ønsker å benytte en komprimator
Vurderer du å benytte komprimering er det noen ting du bør tenke på for å få løsningen til å fungere best mulig.
Må man melde fra et sted at man ønsker installere komprimator?
Ja, alle kildesorteringsplasser må gjennom godkjenning og bli registrert. Det interkommunale selskapet (IKS) som har ansvar for tømming og innsamling av avfall må kontaktes. Komprimeringsløsningen må være godkjent i bruk og kompatibel med tømmebiler som benyttes når de henter avfall.
Skal man grave opp et nytt sted må man få hjelp med å sjekke regler for avstand til offentlige vann- og avløpsledninger og regler for hvor mye plass som kreves ved tømming. Det må også kontrolleres at det ikke ligger ledninger eller kabler nedgravd på tiltenkt plass. Dette kan man sjekke med kommunen.
Hva koster det med en komprimator?
En moderne kildesorteringsplass er en investering som skal brukes i mange år. Én komprimator kan ikke sammenlignes med én nedgravd avfallscontainer. Ja, én komprimator koster mer enn én vanlig nedgravd avfallscontainer, men hvis man trenger flere nedgravde containere kan man erstatte disse med kun én komprimator. I tillegg trenger man ikke grave opp like mye og man kan redusere tømmefrekvensen.
Hvilken type avfall kan komprimeres?
En kildesorteringsstasjon kan ha komprimering for plastemballasje, restavfall, papp, kartong og papir.
Hvor mye kan avfall komprimeres?
Komprimeringsgraden, dvs hvor mye avfallet kan presses sammen, varierer fra type avfall. Plastemballasje kan komprimeres opp til 10 ganger. Restavfall, papp og kartong kan komprimeres opp til 6 ganger.